Paslanmaz Nedir? Metalürjide paslanmaz çelik, minimum %10,5 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımı olarak tarif edilir. Krom elementi çeliği paslanmaya karşı koruyan bir bileşendir. İsmini bu çeliklerin, diğer çelikler gibi lekelenmemesi, korozyona uğramaması ve paslanmamasından almaktadır. Bu malzeme aynı zamanda, alaşım tipi ve kaliteleriyle detaylandırılmamış şekliyle, özellikle havacılık endüstrisinde korozyon dayanımlı çelik olarak da adlandırılır. Günümüzde, ürünün ömrü boyunca uygulandığı zorlu çevre şartlarında problemsiz bir şekilde çalışan birçok farklı ve kolayca ulaşılabilecek kalitelerde ve yüzey özelliklerinde paslanmaz çeliklere ulaşmak çok kolaydır. Normal günlük yaşamımızda dahi her an çatal – bıçaklardan saatlere kadar bu ürünlerin çok geniş bir şekilde kullanıldığını görürüz. Paslanmaz çelik birçok doğal ve insan yapımı ortamda, korozyona ve oksitlenmeye karşı yüksek bir dirence sahiptir.
Paslanmaz Hurda; çelik, krom içeren, demir-karbon alaşımı olarak söylenebilir. Çeliğin paslanmaya karşı koruması kromdur. Korozyona dayanıklı çelik olarak da adlandırılan paslanmaz çeşitleri beş sınıfta toplanır.
Paslanmaz özellikleri çeşitlerine göre farklılık gösterir. Paslanmaz çelikler %100 geri dönüşümü sağlanabilen ürünlerdir. Östenitik paslanmaz çelikler, krom ve nikel içerir. Dünya paslanmaz çelik üretiminin %60’nı oluştururlar. Manyetik değillerdir ve ışıl işlem görmezler. Korozyona dayanıklı, hammadde ile sertleşebilen, kolay işlenebilen bir özellik gösterirler.
Ferritik paslanmaz çelikler krom, molibden, titanyum ve vanadyum içerirler. Korozyona dirençlidirler. Manyetik yapıya sahiptirler. Ferritik paslanmazlar da Östenitik paslanmazlar gibi ışıl işleme sokulamazlar. Onun yerine tavlama işlemine sokulurlar. Dubleks paslanmaz çelikler, belli oranlarda ferrit ve östenit içerirler. Daha yüksek mukavemetlidirler. Çekirdeklenmeye, çatlak ve stres korozyonuna karşı dayanıklıdırlar. Yüksek oranda krom içeriklidir. Nikel ise daha düşük orandadır.
Çökelme ile sertleştirilmiş paslanmaz çeliklerin temelinde krom ve nikel vardır. Ancak martensitik ve östenitik çeliklerin özelliklerini de almıştır. Korozyona dayanıklı olan bu paslanmaz çelikler, martensitik PH, yarı-östenitik PH ve östenitik PH olarak üç gruba ayrılırlar. Martensitik paslanmaz çelikler ise krom, molibden ve karbon karışımıdır. Bazı martensitik kalite dışında içinde nikel barındırmaz. Diğerleri gibi korozyona dayanıklı değildir. Ancak kolay işlenebilir ve şekillenebilirler. Mekanık aşınmaya karşı dirençlidir. Uygulama alanları yelpazesi oldukça geniş paslanmaz çelik türüdür.
Paslanmaz çelikler, mutfak eşyalarında, yapı-inşaat sektöründe, kimya sanayinde endüstriyel alanda, ısıya dayanıklı aletlerde, çamaşır makinesi tamburları, otomotiv sanayinde, çatal, kaşık, bıçak imalatında, petro-kimya, gıda, tekstil ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır.
Paslanmaz Hurda Fiyatları Nasıl Belirleniyor
Paslanmaz Hurdasının fiyatlarını etkileyen faktörler vardır;
Paslanmaz Hurdanın Çeşidi Paslanmaz Hurdanın Miktarı Paslanmaz Hurda ile İlgili İşçilik Gerekip Gerekmediği Hususu Döviz Fiyatlarında Meydana Gelen Değişiklikleri başlıca faktörler olarak sıralayabiliriz. Paslanmaz Hurdası satmak istiyorsanız, Hurda Paslanmaz fiyatları için kesin ve net olarak bilgi alabilmek için bizi hemen arayabilirsiniz.
Bu sitede bulunan her türlü bilgi, yazı ve yapılan açıklamalar genel bilgilendirme amaçlıdır. Reklam amacı taşımaz.
Bu nedenle, haksız rekabet yaratıldığı şeklinde algılanmamalı ve yorumlanmamalıdır.